Pangmat från Silsjönäs
Här är jag uppväxt och bor idag i ett av gÃ¥rdens tre hus, där vi tillsammans är tre generationer som hÃ¥ller gÃ¥rden vid liv och jobbar sida vid sida. Vi driver gÃ¥rden som min familj ägt sedan 1815, idag med grisar, nötdjur och med ett företag inom skogsbruket. Här tar vi hand om skogen, marken och djuren. Jag är uppväxt med att man ska ta vara pÃ¥ det som finns omkring oss och göra det mesta av det som finns i vÃ¥rt vilda skafferi. VÃ¥ra förrÃ¥d har alltid varit fulla av kött, bär, svamp och fisk. Fisk har vi gott om, tack vare morfar som är familjens storfiskare. Vi lever av det som naturen ger. Vi brukar jorden omkring oss. Traditionerna och kunskapen har funnits här i generationer â att kunna ta tillvara vad naturen ger. Här finns rÃ¥varor i massor; nöt- och fläskkött, viltkött, flodkräftor, ädelfisk, svamp och skogens guld: Myrbär (hjortron).Att äta gott, nyttigt och hÃ¥llbart är en självklarhet, tycker jag. SÃ¥ enkelt det är om man tar vara pÃ¥ det som är tillgängligt just nu! Att plocka, jaga och fiska säsongsvis, sÃ¥ som vi egentligen alltid levt. Förr fanns det bara jordgubbar pÃ¥ sommaren. PÃ¥ hösten fanns hjortron som blev till sylt, älgkött som torkades och röktes. Vilket är som det ska vara. SÃ¥ gÃ¥ ut och jaga! Det behöver inte vara älg eller tjäder, utan även bär och svamp.Jag vill förmedla min känsla för maten och naturen, för middagar med släkt och vänner i trädgÃ¥rden och min kärlek till Norrland. Jag vill pÃ¥ ett enkelt sätt visa hur man gör nÃ¥got extra av vÃ¥ra fina norrländska rÃ¥varor och upplysa om vikten av bra och närproducerade rÃ¥varor, speciellt kött! Att djuret fÃ¥tt ett lÃ¥ngt, lugnt liv, det är viktigt för mig.I boken fÃ¥r du se hur jag jagar, tillagar och tar tillvara de rÃ¥varor som naturen ger mig, pÃ¥ mitt egna vis.Varmt välkommen hem till mig!Författare: Emilia NilssonFormgivare: Lise-Lotte JonssonFotograf: Emilia NilssonInbundenVikt: 750 gramUtgiven: 2019-12-06Antal sidor: 192
Artikelnummer: Pangmat